Bh. olimpijka poslala prijavu za učešće u utrci: Lucija Kimani dolazi na “Avazov” maraton

Nakon što je Organizacioni odbor Sedmog vertikalnog maratona “Avaz Tower Running” prošle sedmice otvorio prijave za učešće, već nam se javio veliki broj zainteresiranih za nastup na spektakularnoj utrci, koja je zakazana za subotu, 1. jula.

No, među velikim brojem prijavljenih imena jedno posebno privlači pažnju.

Tri puta na OI-ju

Na našu adresu prijavu je poslala i Lucija Kimani, naturalizirana bosanskohercegovačka atletičarka kenijskog porijekla, koja je predstavljala našu zemlju na olimpijskim igrama u Londonu, Pekingu i Rio de Žaneiru.

Tridesetšestogodišnja Kimani, koja, inače, nastupa u utrkama na 10.000 metara, polumaratonu i maratonu, sigurno će biti jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu u ženskoj utrci, naročito zato što na njoj zbog privatnih razloga neće nastupiti iskusna banjalučka atletičarka Vladana Gavranović, koja je četiri puta do sada osvajala prvo mjesto.

Lucijin trener i suprug Siniša Marčetić kaže kako je njegova supruga i ranije željela učestvovati u utrci.

Zanimljiva ideja

– Svake godine se desi neko takmičenje zbog kojeg Lucija ne može trčati ovaj maraton. Ovog puta, kalendar nam je slobodan tako da joj se može ispuniti želja da nastupi. Cijela ta ideja joj je interesantna i želi se okušati na ovom polju – rekao nam je Marčetić.

593fdae6-5aac-4a0a-9c62-4fd80a0a0a64-lusija-sinisa-1

Kada je riječ o samoj utrci, pripreme teku prema zacrtanom planu. Nema sumnje, “Avaz Twist Tower” bit će još jednom spreman da ugosti još jednu vrhunsku manifestaciju dostojnu glavnog grada BiH.

Naći ćemo neku zgradu

Na pitanje kako će se Lucija pripremati za utrku, jer je trčanje uz stepenice spscifično, Marčetić je odgovorio:

– Sigurno je da je ovo nešto sasvim drugačije u odnosu na utrke u kojima Lucija inače učestvuje. No, nije problem, vježbat ćemo… Iako je to teško, pokušat ćemo pronaći neku zgradu za pripreme – rekao je na kraju u šali Siniša.