Vladana Gavranović: “Avazove” utrke donijele su mi najviše u karijeri

Vladana Gavranović, četverostruka pobjednica vertikalnog maratona “Avaz Tower Running” i rekorderka ovog iznimno popularnog takmičenja, ove godine neće braniti titulu. Banjalučanka se prekinula baviti sportom, atletikom, udala se i nije više aktivna na stazama.

– Promijenila sam život, a moram reći i da sam prilično razočarana svim dešavanjima i odnosom prema meni reprezentacije BiH i RS, ali i mog kluba AK Borac iz Banje Luke. Odlučila sam da se više ne bavim atletikom, teškog srca, ali to je sada tako. Tako da ove godine neću doći u Sarajevo i u “Avazov” toranj. Nadam se da će sada neke nove djevojke uspješno da učestvuju na ovom divnom takmičenju i da će i ove godine, kao i svake prošle, sve proteći u najboljem redu. Ja sada nisam spremna da trčim i ne želim da nespremna učestvujem u meni najdražem takmičenju – govori nam Vladana.

A sjećanja na utrku u neboderu do 36. sprata je, kako sama kaže, nešto najljepše u njenoj dugogodišnjoj karijeri vrlo uspješne atletičarke i rekorderke ovog takmičenja.

– Pobjede u “Avazovom” tornju bile su mi veliki, pravi podsticaj u karijeri i kamo sreće da je više takvih manifestacija. Moram reći da su mi te utrke i pobjede donijele najviše u čitavoj karijeri. Uz nagrade koje nikada nisu bile male, donijele su mi i medijsku pažnju koju prije, a i nikada poslije nisam imala. Pa ja sam u tih pet minuta utrke u “Avazovom” tornju dobivala više nego u čitavoj godini u kojoj sam naporno trenirala, putovala na brojna takmičenja. Na kraju, od kluba i reprezentacije nisam dobila ništa. Organizatorima želim svu sreću, a opet, možda se ja pojavim neke naredne godine da pokušam istrčati stepenicama do 36. sprata – rekla nam je Vladana Gavranović.

Rekord je teško oboriti

Gavranović kaže da s obzirom na njen trenutni uvid u atletičarke, teško da će neka od njih oboriti njen rekord na ovoj utrci.

– Moj rekord od 5 minuta i 4 sekunde je, mislim, vrijedan rezulatat i vjerujem da će ga teško neko u skorijoj budućnosti oboriti, iako se nadam da će se to i desiti. Nikad se na zna – kaže četverostruka šampionka.